вторник, октомври 3, 2023
spot_img
Повеќе

  Франција ќе изгради капацитет за електролиза од 6,5 GW до 2030 година

  Франција ќе изгради капацитет за електролиза од 6,5 GW  до 2030 година како дел од нацрт проектот за поддршка на производството на водород од 7 милијарди евра.

  Франција ќе објави барање за понуди подоцна оваа година за поддршка на проекти за промовирање на производство и транспорт на водород, нацрт проектот предвидува да одвои 350 милиони евра до 2023 година.

  Барањето за понуди ќе бидат проследени до Проектот од заеднички европски интерес (ИПЦЕИ) следната година, со кој се одобрува 1,5 милијарди евра од јавно финансирање. ИПЦЕИ треба да поддржи индустриска употреба на водород, изградба на фабрики за производство на електролизери или индустријализација на други технологии поврзани со водород.

  Нацрт проектот за водород се очекува да помогне во намалување на емисиите на стакленички гасови во Франција за 6 милиони тони еквивалент на СО2 годинишно од 2030 година.

  Владата на Франција минатата недела откри пакет економски субвенции од 100 милијарди евра, од кои скоро третина се наменети за енергетски и еколошки проекти, а водородот доби најголема поддршка. Исто така ќе додели 470 милиони евра за нуклеарна енергија со фокус на развој на мали и средни реактори (СМР).

  Голем број европски земји поставија цели за производство на водород оваа година. Германија има за цел производство на водород од 10 GW до 2040 година, додека Шпанија планира да инсталира 4 GW капацитет за електролиза до 2030 година. Португалија планира да додаде 15 GW капацитет за производство на обновливи извори, од кои до 2 GW се очекува да се користат за електролиза на водород.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја