вторник, октомври 3, 2023
spot_img
Повеќе

  Формирана нова регионална берза за електрична енергија – ALPEX

  Операторите на системот за пренос ОСТ од Албанија и КОСТТ од Косово денес го потпишаа Договорот за основање на компанија за размена на електрична енергија што ќе работи на краткорочните пазари на електрична енергија во Албанија и во Косово. Операторот за размена на електрична енергија, наречен АЛПЕКС, ќе го има своето главно седиште во Тирана и ќе функционира како берза на струја ден однапред (day-ahead) помеѓу Албанија и Косово наскоро по операционализацијата. Во иднина АЛПЕКС се очекува да ги прошири своите услуги на сегментот на внатрешниот пазар.

  Секретаријатот на енергетската заедница, како страна која е тесно ангажирана во Управувачкиот комитет на проектот за воспоставување размена на електрична енергија, го поздравува овој развој. „И покрај одложувањето, среќни сме што го гледаме ова извонредно достигнување во реформите на пазарот на електрична енергија во Албанија и Косово. Денешниот потпис го отвора патот за непречена интеграција на Албанија и Косово во спојката на паневропскиот пазар во иднина. Но, ова е само почеток на долго патување. Ги покануваме сите засегнати страни да работат заедно во операционализирање на ALPEX што е можно побрзо за да се обезбеди спој на пазарот во првата половина на 2021 година “, рече Дирк Бушле, заменик директор на Секретаријатот за енергетска заедница.

  Наскоро по неговото основање и консолидација, АЛПЕКС ќе треба да набави услуги за работење на пазарот ден однапред и спојување на пазарот. Ова ќе и овозможи на компанијата да аплицира за статус на номиниран оператор на пазарот на електрична енергија, т.н. НЕМО, и во Албанија и во Косово. Во согласност со Препораката на Регулаторниот одбор на Енергетската заедница, националните регулаторни тела на Албанија и Косово донесоа одлуки со кои се воспоставува рамката за назначување на НЕМО целосно во согласност со регулативата на ЕУ 2015/1222 (CACM).

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја