сабота, септември 30, 2023
spot_img
Повеќе

  Европскиот парламент ќе поддржи масовно реновирање на згради и програми за соларни покриви

  Европскиот парламент го одобри извештајот за максимизирање на потенцијалот за енергетска ефикасност на градежниот фонд на Европската унија, повикувајќи на побрзо и подлабоко обновување на зградите и поддршка за започнување на проекти за сончеви панели на покривите (сончеви покриви) на целата територија на ЕУ.

  Извештајот, подготвен од членовите на парламентарната Комисија за индустрија, истражување и енергија, има за цел да помогне во постигнувањето на климатски неутрален фонд на згради до 2050 година и треба да се претстави на 14 октомври.

  Зградите трошат 40% од целата енергија во ЕУ и на нив отпаѓаат на 36% од емисиите на СО2, што ги прави најголемиот поединечен потрошувач на енергија и сектор со значителен потенцијал за намалување на побарувачката на енергија, соопшти Мрежата за климатска акција (CAN Europe).

  Во моментов, околу 75% од градежниот фонд на ЕУ е енергетски неефикасен, a скоро 80% од денешните згради сè уште ќе бидат во употреба во 2050 година, според Европската комисија.

  CAN Europe ја повика Комисијата да ја заостри регулаторната рамка и да воведе минимални стандарди за енергетски перформанси, насочени кон зградите со најлоши перформанси, истовремено обезбедувајќи финансиска и техничка поддршка за надминување на бариерите за спроведување.

  Реновирањето на зградите исто така може да помогне во рестартирање на економијата по кризата КОВИД-19, забележа КАН Европа.

  Извештајот, исто така, го поддржува лансирањето на европска програма за соларни покриви што има за цел да го искористи потенцијалот на покривите во ЕУ. SolarPower Europe соопшти дека 680 TWh енергија може да се произведуваат годишно преку овие покриви.

  Програмата, исто така, се обидува да го промовира распоредувањето на згради со интегрирани фотоволтаици (BIPV) и дистрибуирано складирање. Инсталирањето на соларни објекти на достапниот простор на покривот може да заштеди до седум милиони тони СО2 секоја година и да создаде работни места и раст во согласност со европскиот договор за зелена боја, според SolarPower Europe.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја