вторник, јуни 6, 2023
spot_img
Повеќе

  ЕУ се согласи да ги намали емисиите за 55% до 2030 година, тоа според аналитичарите ќе доведе до тројно зголемување на цените на јаглеродот

  Договорот од страна на европските лидери е подготвен за брзо зголемување на трошоците на емитување на стакленички гасови и потенцијално забрзување на енергетската транзиција

  Лидерите на ЕУ се согласија да ги намалат нето-емисиите за најмалку 55% ​​до 2030 година, во споредба со нивото од 1990 година, со што цената на јаглеродот во Европа го достигна историски максимум од повеќе од 31 € (37,50 УСД) по тон.

  Целта од 55% до 2030 година сè уште може да се промени бидејќи Европскиот парламент сака да наметне уште поамбициозно намалување на 60%.

  Целта не беше договорена од Европскиот совет на 27-те лидери на ЕУ сè до раните утрински часови во петокот наутро, бидејќи нациите што се потпираат на јаглен како гориво за термоцентралите, како што е Полска, одбија да го потпишат без зголемена финансиска помош. Дополнителните средства сега ќе им бидат доделени од Фондот за модернизација, кој е формиран за да им помогне на десетте посиромашни земји на ЕУ со нивните енергетските транзиции.

  Договорот дојде неколку часа откако лидерите конечно се договорија за 1,8 милијарди евра седумгодишен буџет и пакет за економско закрепнување по Ковид пандемијата, што го имаа стопирано Унгарија и Полска во врска со приговорите за поврзување на паричните средства на ЕУ со почитување на владеењето на правото во тие две земји.

  Овој потег ќе ја зголеми цената на јаглеродот – што ги прави поскапи технологиите на загадување и затоа поттикнува производство на почиста енергија.

  Приближувањето кон трицифрен број на нивото на цената на јаглеродот во 2030 година го одразува фактот дека за да се стане јаглерод неутрален во 2050 година, скапите опции за намалување во индустријата ќе треба да се активираат порано отколку подоцна

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја