понеделник, октомври 2, 2023
spot_img
Повеќе

  ЕСМ ќе увезува струја, сушата ги „пресуши“ хидроцентралите

  Од Владата велат дека целта е да се заштитат интересите на граѓаните за одржување на цената за домаќинствата на стабилно ниво, како и можна поголемa добивка за буџетот
  Северна Македонија ќе увезува струја во наредниот период, поради неповолната хидролошка состојба  која го отежнува производството на електрична енергија.  Разликите, како што соопштија од Владата, ќе се надоместат преку набавка за да не се загрози живиот свет.
  „Со оглед на тоа што според сите показатели и споредбени просеци во изминатите 15 години, 2020 година е исклучително лоша во однос на хидролошката состојба, како и со оглед на поинтензивната работа на хидроелектраните во одреден период во последните неколку месеци поради елементарните непогоди во рудниците во РЕК ‘Битола’, водата во езерата се искористи во пообемна мера и секој понатамошен истек ќе го загрози еколошкиот минимум на котите, неопходен за живиот свет“, се наведува во соопштението.
  Од тие причини, велат од Владата, со цел да се заштити животната средина и биодиверзитетот, потребно е привремено да се запре со производство на електрична енергија од хидропотенцијалите.
  „Според годишниот план за работа на АД ЕСМ, на почетокот на грејната сезона кога е зголемена побарувачката на електрична енергија, беше предвидено вклучување во системот на РЕК ‘Осломеј’, каде што е обезбедена техничка подготвеност на термоелектраната. Сепак, во овој момент термоцентралата не може да биде ставена во производство поради исто така неповолна хидролошка состојба на системот ‘Студенчица’, од каде што се обезбедува вода за разладната кула. Во РЕК ‘Битола’ се работи со два блока, додека на блок 3 се изведува капитален ремонт. За жал, во изминатите 10 години не беа изведени капитални ремонти, со што беше доведена во прашање доверливоста и сигурноста на блоковите“, велат од Владата.
  Оттаму посочуваат дека од тие причини е донесен заклучок АД ЕСМ за своите потреби  да набави електрична енергија преку својата фирма ЕЛЕМ Трејд, до нормализирање на природните услови кои ќе овозможат оптимално производство на капацитетите кои директно или посредно користат вода во производниот процес.
  „Заклучено е во наредниот период, АД ЕСМ преку својата фирма ЕЛЕМ Трејд да
  го развива трејдингот, односно купувањето и продавањето на електрична енергија, во зависност од берзанската цена на струјата и цената на универзалниот снабдувач ЕВН Хоум, а во насока на заштита на интересот на граѓаните за одржување на цената за домаќинствата на стабилно ниво, како и можна поголемa добивка за буџетот“, соопштија од Владата.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја