сабота, септември 30, 2023
spot_img
Повеќе

  Електростопанството на Србија (ЕПС) прокнижи загуби во 2019 година

  Лошите финансиски резултати на српската државна компанија ЕПС во 2019 година се должат првенствено на пониско од планираното производство на електрична енергија (производството на јаглен беше 5% под планот) и зголемените набавки на електрична енергија како резултат на пониското домашно производство (трошоците за набавка на електрична енергија беа 3% над План за 2019 година).

  ЕПС забележа нето загуба од околу 33 милиони евра во 2019 година за разлика од минималниот профит во 2018 година – 4,6 милиони евра. Резултатот е лош со тоа што компанијата управува со активата вредна скоро 10 милијарди евра.

  На ниво на група, ЕПС забележа оперативна добивка од 102 милиони евра во 2019 година (50% повеќе отколку во 2018 година), додека финансискиот профит достигна 41,5 милиони евра, што е за 17 милиони помалку од претходната година. Сепак, несуштинското работење на компанијата забележа загуба од 168 милиони евра, што го доведе конечниот резултат на негативен – 23 милиони евра загуба пред оданочување или 33 милиони по оданочување.

  ЕПС се состои од јавно претпријатие ЈП ЕПС, кое работи со производство на електрична енергија и ЕПС Дистрибуција, задолжена за дистрибуција на електрична енергија. Во 2019 година, ЈП ЕПС забележа профит од околу 30 милиони евра, но ЕПС Дистрибуција забележа загуби во износ од 50 милиони евра. ЕПС Дистрибуција работеше со загуба и во 2018 година, но беше многу помала, околу 20 милиони евра.

  На крајот на 2019 година, ЕПС има вкупно 28.083 вработени, што е значително повисоко во споредба со компаративните комунални услуги во ЕУ. Цената на електричната енергија ЕПС што ја продава на населението е 7,3 евроценти за kWh, додека просекот на ЕУ е 16,4 евроценти за kWh. За споредба, хрватското државно претпријатие за електрична енергија ХЕП забележа нето добивка од 186 милиони евра во 2019 година, романскиот снабдувач и дистрибутер на електрична енергија Електрика забележа околу 43 милиони евра профит, додека чешкиот ЦЕЗ, кој е споредлив со ЕПС, забележа нето добивка од 550 милиони евра минатата година.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја