понеделник, март 8, 2021

ЕДС доминира на целосно либерализираниот пазар на струја во С. Македонија

Компанијата ЕДС, како доминантен играч продаде најмногу струја до крајните потрошувачи во 2019, годината во која за прв пат започна да функционира целосно либерализираниот...
Повеќе

  ДЗС: За 1,4 отсто пониска просечната цена на струјата во првото полугодие од 2020 година

  Според податоците на Државниот завод за статистика (ДЗС), во првото полугодие од 2020 година, просечната малопродажна цена на електричната енергија за домаќинствата изнесува 4.789 денари по KWh, што претставува пад од 1.4 % во споредба со второто полугодие од 2019 година.

  Просечната цена на електричната енергија без данокот на додадена вредност за крајните потрошувачи, освен домаќинствата, се движи од 3.291 до 6.889 денари по KWh по групи на потрошувачи.

  Просечната цена на природниот гас без данокот на додадена врeдност за крајните потрошувачи, освен домаќинствата, се движи од 18.535 до 27.118 денари по nm3 по групи на потрошувачи. Просечната малопродажна цена на природниот гас за домаќинствата изнесува 35.683 денари по nm3.

  Latest Posts

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја