вторник, март 9, 2021

ЕДС доминира на целосно либерализираниот пазар на струја во С. Македонија

Компанијата ЕДС, како доминантен играч продаде најмногу струја до крајните потрошувачи во 2019, годината во која за прв пат започна да функционира целосно либерализираниот...
Повеќе

  Далноводот со С Македонија е следен предизвик за албанската Влада

  Албанскиот премиер вели дека друга важна точка во енергетскиот сектор е потпишувањето на договорот со САД за изградба на хидроелектраната „Скавица“ на  Дрим, на албанско – македонската граница, кај Дебар

   

  Следен предизвик за владата во Тирана е изградбата на 400-киловолтниот далновод со Северна Македонија, по ставањето во функција на далноводот Албанија – Косово на 14 овој месец, изјави албанскиот премиер Еди Рама.

  Тој објави денеска дека се почнати активностите за интерконекциската линијата со Северна Македонија, додавајќи дека Албанија е во процес на проширување на енергетскиот пазар и со Италија и Црна Гора.

  „Сега сме концентрирани на реализација на проектот за интерконекциска линија Албанија-Македонија, а само што ја пуштивме во употреба линијата Албанија – Косово, проект што го сметаше мојот претходник за историско право, но се претвори во приказна исто толку болна, колку што е смешна, а потоа блокирана неколку години со ветото на Србија, кое беше тргнато со ‘балканскиот шенген’„, рече Рама.

  Според него, овој важен развој меѓу Албанија и Косово, а од друга страна, „проектот со С Македонија“, се дел од низата големи промени што се случуваат и претставуваат „нова фаза во енергетскиот сектор“.

  Тој посочи дека друга важна точка во домашниот енергетски сектор е потпишувањето на договорот со САД за изградба на хидроелектраната „Скавица“ на реката Дрим, на албанско – македонската граница, кај Дебар.

  Рама е убеден дека со изградбата на „Скавица“ неговата земја ќе стане извозник на елекрична енергија.

  Latest Posts

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја