среда, февруари 8, 2023
spot_img
Повеќе

  Бугарскиот регулатор за енергија ги истражува високите цени на електричната енергија

  Бугарскиот регулатор за енергија EWRC www.dker.bg ги истражува неодамнешните високи цени на електричната енергија на берзата за електрична енергија Ибекс www.ibex.bg, бидејќи се сомнева дека има прекршување на регулативата на ЕУ за транспарентност на трговијата на електричната енергија на големо

  Во рамките на истрагата, EWRC побарала информации од државната електрана на јаглен „Марица Исток 2“, Бугарскиот оператор за електрична енергија www.eso.bg и Ибекс во врска со високите цени на електричната енергија на слободниот пазар.

  Цените на електричната енергија во текот на денот на Ибекс редовно надминуваат 100 евра/MWh од почетокот на август, достигнувајќи дури 169,1 евра/MWh за испорака на 4 август. Ова ја принуди бугарската влада да го стави во функција дополнителниот капацитет на државната електрана на јаглен „Марица Исток 2“ од 1,6 GW

  Бугарскиот пазар на енергија во моментов е меѓу најскапите во Европа и бугарските организации на работодавачи се жалат дека високите цени го направиле бугарското индустриско производство неконкурентно.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја