среда, февруари 8, 2023
spot_img
Повеќе

  Бугарската Регулаторна комисија за енергија и вода под истрага поради двојно зголемување на цените на електричната енергија

  Бугарската полиција и специјалната служба (САНС) направија изненадна инспекција во Бугарската Регулаторната комисија за енергија и вода (КЕВР), обидувајќи се да ја разберат причината за високите цени на електричната енергија на берзата на енергија.

  Комисијата за енергија изјави дека целосно соработува со истрагата, која се фокусира на трговијата со електрична енергија. КЕВР лиценцира трговци со електрична енергија и гас на бугарската берза за енергија и треба да испита какви било знаци на манипулација.

  Четирите најголеми организации на работодавачи во Бугарија поднесоа жалба до обвинителството во август поради двојното зголемување на цената на електричната енергија на слободниот пазар. Иако властите не преземаа итни мерки во тоа време, земјата сега е среде изборна кампања, а инфлацијата се појавува како една од примарните дебати во соседната земја.

  Преодниот премиер Стефан Јанев објави дека владата подготвува пакет итни мерки за спречување на инфлацијата, што исто така се должи на високите цени на електричната енергија и горивото. Се очекува мерките да бидат објавени до крајот на оваа недела или почетокот на следната недела. Премиерот потсети дека проблемот со зголемувањето на цените на горивото и електричната енергија постои насекаде низ ЕУ.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја