недела, март 7, 2021

ЕДС доминира на целосно либерализираниот пазар на струја во С. Македонија

Компанијата ЕДС, како доминантен играч продаде најмногу струја до крајните потрошувачи во 2019, годината во која за прв пат започна да функционира целосно либерализираниот...
Повеќе

  Бугарија планира модернизација на електричната мрежа

  Бугарија ќе потроши околу 260 милиони евра за активности за модернизација во врска со планирањето, управувањето и следењето на електричниот систем и потребата од негово флексибилно управување, изјави во четвртокот бугарското Министерство за енергетика.

  Министерството за енергетика, заедно со претставниците на Бугарскиот оператор на системот за пренос на електрична енергија, ЕСО, организираше јавна дискусија со засегнатите страни на проектот за дигитална трансформација и развој на информациските системи на ЕСО, додаде министерството. Проектот е дел од Планот за обновување и одржливост на Бугарија и предвидува воведување на современи дигитални алатки за да се обезбеди потребнато маневрирање, безбедност, сигурност и брза реакција во управувањето со електроенергетскиот систем при производство со ниско ниво на јаглерод. Неговата имплементација ќе ја зголеми флексибилноста на оперативниот менаџмент на системот. Целта на проектот е да се направи мрежата на ESO пофлексибилна и отворена за соседните системи, како и да се овозможи можност за полесен пренос на електрична енергија. За таа цел, и трафостаниците и телекомуникациската инфраструктура ќе бидат модернизирани, така што ќе се организираат бесплатни е-автопати низ целата земја и со соседните земји, спомена Министерството.

  Latest Posts

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја