вторник, мај 21, 2024
spot_img
Повеќе

  Бугарија има цел да изгради 2,6 GW капацитети од обновливи извори до крајот на 2030 година

  Бугарија се насочува кон дополнителни 2.645 MW инсталиран капацитет за производство на електрична енергија од обновливи извори, претежно фотонапонски постројки, до крајот на 2030 година, во согласност со целите на ЕУ за транзиција на зелената енергија, покажува нацрт националната стратегија објавена на веб-страницата на парламентот.

  Овој дополнителен капацитет вклучува 2.174 MW соларни централи, 249 MW паркови на ветер и 222 MW централи на биомаса, според нацрт-стратегијата за одржлив развој на енергијата до 2030 година, подготвена од Министерството за енергетика и објавена на веб-страницата на парламентот претходно овој месец.

  Според планот, до 2030 година учеството на енергија од обновливи извори во бруто-финалната потрошувачка на Бугарија треба да достигне 27,1% во согласност со целта на ЕУ од 32%.

  За десет години, се очекува учеството на обновливите извори на енергија во земјата да достигне 30,3% во производството на електрична енергија, 42,6% во секторот за греење и ладење и 14,2% во транспортот.

  Бугарија, сепак, нема намера да ги затвори своите централи што работат на јаглен поради важноста на јагленот што се наоѓа на локално ниво, за енергетскиот сектор во земјата, се вели во стратегијата.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ