понеделник, мај 20, 2024
spot_img
Повеќе

  Бугарија бара помош од Европската комисија за укинување на јагленот

  Бугарскиот премиер Бојко Борисов побара од Европската комисија да им помогне на земјите од Централна и Источна Европа да го исфрлат јагленот од употреба во производството на енергија.

  Борисов рече дека Бугарија може да ги намали емисиите на стакленички гасови за 40% до 2030 година, додека Комисијата има предложено намалување од 55% на ниво на Европската унија, а Европскиот парламент сака намалување на 60%. Во тек се преговори за воспоставување на заедничката цел.

  Намалувањето на емисиите од 40% е сè што Бугарија може да постигне сама, рече Борисов. Тој повтори дека земјата силно ги поддржува климатските активности, заштитата на животната средина и развојот на ниско ниво на јаглерод, но дека во исто време Бугарија сака Европската комисија да изготви план за земјите од Централна и Источна Европа, каде што огромна количина на енергија се генерира од јаглен, Бугарија, на пример, произведува 60% од енергијата од јаглен, рече тој.

  За оваа идеа Борисов разговараше со претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен. Бугарските експерти многу наскоро ќе испратат писмо до извршното тело на ЕУ со список на прашања со кои ќе се соочи земјата ако го забрза исфрлањето на јагленот.

  Во документот, таа побара од Бугарија да ги разгледа инвестициите поврзани со мерките за климата и енергијата, вклучително и поддршката за стратегијата за исфрлање на јаглен со јасна временска рамка, како и да се обезбеди правилна транзиција на областите што зависат од јаглен и лигнит.

  НЕКП (Националниот енергетски и климатски план) поставува 30% учество на обновливите извори во бруто-финалната потрошувачка на електрична енергија до 2030 година во споредба со 21% во 2020 година и зголемување на 43% за греење и ладење од 31%.

  Помеѓу 2020 и 2030 година, нето инсталираната моќност на електраните што произведуваат електрична енергија од обновливи извори се очекува да се зголеми за 2,6 GW (соларна за 2,2 GW, ветер 250 MW, биомаса 230 MW). Според НЕКП во 2030 година околу 30% од производството на електрична енергија треба да доаѓа од јаглен во споредба со 48% во 2020 година.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ