недела, декември 10, 2023
spot_img
Повеќе

  Бугарија бара механизми за компензација од ЕУ за намалување на емисиите на СО2 до 2030 година

  Бугарија може да ја одобри целта на ЕУ за намалување на емисиите на јаглерод диоксид (СО2) за 55% до 2030 година, под услов земјата да биде поддржана преку соодветни механизми за компензација, рече владата.

  „Исто така е неопходно да се обезбеди балансирана и фер дистрибуција на придобивките и недостатоците поврзани со транзицијата помеѓу одделните земји-членки“, рече владата во изјавата во средата.

  За да се постигне оваа амбициозна цел, на Бугарија ќе и треба соодветно финансирање од ЕУ, земајќи ги предвид националните потреби и спецификите на земјата, додаде владата.

  Премиерот Бојко Борисов минатиот месец рече дека Бугарија, која зависи од јагленот за производство на електрична енергија, предлага заеднички да работи со Европската комисија за развој на план за укинување на јаглен со цел да се исполнат целите на ЕУ за намалување на емисиите.

  Минатиот месец, Комисијата ја покани Бугарија да ги разгледа мерките за поддршка на стратегијата за исфрлање на јаглен со јасна временска рамка и обезбедување праведна транзиција на области зависни од јаглен и лигнит, придружени со јасна стратегија за промовирање на обновлива енергија и напори кон пазарот на енергија.

  Во септември, Комисијата го претстави својот план за намалување на емисиите на стакленички гасови во ЕУ за најмалку 55% ​​до 2030 година, во споредба со нивото од 1990 година. Оваа цел ќе го доведе блокот на избалансиран пат кон достигнување на климатска неутралност до 2050 година, според извршната власт на ЕУ.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ