сабота, септември 30, 2023
spot_img
Повеќе

  Бојко Борисов: Ќе ја изградиме единицата 7 на нуклеарната централа Козлодуј со американски реактор

  „Ние ќе ја конструираме единицата бр. 7 на нуклеарната централа Козлодуј, користејќи технологија што е сосема поинаква, реакторот ќе биде американски“, рече премиерот Бојко Борисов, цитиран од бугарската новинска агенција БТА.

  За време на инспекцијата на електраната, Бојко Борисов изјави дека термоелектраните и рударите не се единствените за кои треба да размислуваме, туку и за луѓето кои работат во нуклеарната централа.

  „Советот на министри ќе донесе одлука така што луѓето во Козлодуј, во електраната, специјалистите, неговиот целосен капацитет ќе можат да продолжат да функционираат“, рече премиерот Борисов. „Од февруари се спроведува проценка на влијанието врз животната средина и ќе ја конструираме единицата 7. Ние имаме 100% диверзификација, како што направивме со гасот. Развиваме систем за мали модуларни станици.

  Според зборовите на Бојко Борисов, постапката за проектот АЕЦ Белене мора да продолжи.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја