сабота, септември 30, 2023
spot_img
Повеќе

  Новиот имиџ на најголемата грчка компанија за електрична енергија во државна сопственост ДЕИ е увертира за ревидираниот бизнис план

  Планот прикажан вчера за време на 40-минутен настан од извршниот директор Георгиос Стазис кој ја опиша новата слика како увертира на ревидираниот деловен план што треба да се претстави кон крајот на годината, предвидува отворање на малопродажните места со продолжено работно време, дигитални производи и нови услуги, побрзото исклучување на електричните централи на лигнит, како и забрзување во развојот на големи и помали проекти за обновливи извори за енергија ОИЕ се факторите што придонесуваат за новиот корпоративен имиџ на најголемата грчка компанија за електрична енергија во државна сопственост ДЕИ.

  Ревидираниот бизнис план, кој ќе трае три години, ќе биде поамбициозен и посамоуверен план од минатогодишната верзија, бидејќи покрај побрзиот излез на производството на струја од лигнит, тој ќе содржи и похрабри чекори за дигитализација, поагресивна политика на пазар на мало, портфолио на обновливи извори на енергија од над 1 GW во текот на следните три години преку разни потенцијални проекти во вкупна вредност од 6 GW и инвестиции во мрежата и персоналот.

  Вчерашните најави претставуваат само дел од развојот што постепено ќе го објавува ДЕИ, а најнеизбежна е новата серија дигитални производи, наречена PPC myHome, што ќе биде лансирана во следните неколку дена.

  „Следејќи ги нашите многу охрабрувачки економски резултати, денес можеме да објавиме уште еден пакет мерки за олеснување за нашите клиенти, кои своите приходи им се под притисок заради пандемијата“, рече Стазис.

  Говорејќи на настанот, грчкиот премиер Кирјакос Мицотакис рече дека ДЕИ „го смени целиот свој фокус во последните 14 месеци – таа се претвори од бавно движечка компанија со долгови, загуби, стар менталитет, закана од неодржливост, во современа моќна енергетска компанија  “. Итните мерки ја спасија компанијата од колапс. „Докажавме дека во отворената економија има неколку патишта кон напредок и дека корпоративната трансформација на јавната комунална компанија може да се случи под тешки околности […] и може да стане апсолутно конкурентна“, рече премиерот.

  Нивото на изводливост на новиот бизнис план ќе зависи и од надворешни фактори, а Брисел е клучен. Решавањето на десетгодишниот спор за лигнит со Европската комисија ќе му донесе на ДЕИ поголеми можност за остварување.

  ДЕИ исто така се надева на поволен одговор од Брисел во текот на ноември по барање за компензација за 200 милиони евра годишно, за секоја година што ќе треба да продолжат да работат електрични централи на лигнит.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја