четврток, март 4, 2021

ЕДС доминира на целосно либерализираниот пазар на струја во С. Македонија

Компанијата ЕДС, како доминантен играч продаде најмногу струја до крајните потрошувачи во 2019, годината во која за прв пат започна да функционира целосно либерализираниот...
Повеќе

  Заев: Предлогот за намалување на ДДВ кај струјата вреден за разгледување од Владата

  Премиерот на Северна Македонија Зоран Заев смета дека е вредно да се разгледа варијантата за намалување на данокот на додадена вредност кај електричната енергија од 18 на пет проценти, но посочува дека треба да се  направат калкулации и премсетки што тоа ќе значи за економската стабилност, финансиските ресурси на државата и изворите на помагање на македонското стопанство.

  -Се што е добро за граѓаните  од старт ми е веднаш прифаталиво, но претседател сум на Влада и мора да пресметаме да знаеме што тоа значи секако за стабилноста економска на државата,  финансиските ресурси на државата и  изворите на помагање  на  македонското стопанство, изјави Заев денеска на прес-конференција одговорајќи на новинарско прашање.

  Потенцира дека ќе ја разгледаат таа можност и ќе ги направат калкулации и пресметки, наведувајќи дека и порано претседателот на Регулаторна комисија за енергетика имал  јавна порака да се разгледаат овие варијанти.

  -Секако е вредно за разгледување, но ние мораме да водиме грижа каков тоа импакт ќе има на севкупното обезбедување  на  доволни ресурси  да  помагаме и со петти пакет и со шести пакет понатаму на нашата македонска економија.  Но секоја идеја, секоја препорака  е вредна за  внимание посебно кога доаѓа од европски институции како што е Европската енергетска заедница  и верувам дека нашите стручни служби во  Владата пред се економските  министри  ќе ја разгледаат оваа работа и ќе оформиме заеднички  став како Влада, посочи премиерот.

  Latest Posts

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја