вторник, септември 26, 2023
spot_img
Повеќе

  Средба РКЕ-Стопанска комора: Интервентното производство на струја ќе почне од декември

  Бислимоски најави „гарантен фонд“, што ќе биде внесен во Законот за енергетика, со цел да се избегнат вакви ценовни шокови  во иднина

   

  Најбрзо во декември може да почне интервентното производство на електрична енергија, така што во наредниот период, а посебно во  ноември, компаниите ќе треба да го издржат ценовниот шок на електричната енергија.

  Претседателот на Регулаторната комисија за енергетика и водени услуги, Марко Бислимовски, вели дека се уште е рано да се зборува за предизвиканата штета,  бидејќи, согласно концептот за организирање на пазарот за баланс на енергија, по 45 дена од завршување на месецот се изготвуваат првичните фактури, а по шест месеци се прави конечна фактура. Најголемите удари беа во август, така што се очекува во втората половина на октомври да бидат првите фактури  што ќе ги издава МЕПСО и тогаш ќе се знае поконкретно, изјави Бислимовски.

  Тој, најави „гарантен фонд“, што ќе биде внесен во Законот за енергетика, со цел да се избегнат вакви состојби во иднина.

  Потпретседателот на Стопанска комора,  Антони Пешев, посочи дека тоа што особено ги загрижило во Комората е дека еден дел од добавувачите на електрична енергија во директните договор со компаниите почнале да ги откажуваат договорите без сериозна причина за тоа и во ситуации кога договорите се на шест месеци или година дена.

  –  Од нас во Комората беше сигнализирано дека ни смета тоа што во пазарот на продажба на електрична енергија се појавуваат играчи кои не се на нивното на преземените обврски. Имаат потпишано договори, се повлекуваат. Дури и не сме сигурни дали не се обидуваат да извадат екстра профит со оглед на тоа дека ако им биле набавени количините на електрична енергија, тогаш сега на овој начин со прекинувањето на договорите и побарување на повисоки цени, бараат да си го зголемат профитот, посочи Пешев.

  За нас, нагласи Пешев, беше важно да отвориме дијалог со претставниците на производителите и РКЕ за да можеме да имаме отворена комуникација, бидејќи, како што рече, овој процес ќе трае во наредните месеци

  Генералниот директор на АД ЕСМ Васко Ковачевски, по средбата во Стопанската комора на РСЕ, рече дека согласно планот за 2021-2022 година, количините на јаглен од сопствено производство 100 процентно ќе го задоволат производството на електрична енергија за универзалниот снабдувач ЕВН Хоум што ги покрива домаќинствата и дека објавиле меѓународен повик за набавка на јаглен за производство на дополнителни количини енергија, кои ќе бидат понудени до стопанските субјекти по берзански цени.

  –  Со ова сакаме да помогнеме на стопанството да имаат пониска цена на електричната енергија, да го задржат производството или цените кои ги имаат кон нивните договорни органи. Притоа и државата да излезе во пресрет на стопанските субјекти, но и компанијата да оствари дополнителен профит, изјави Ковачевски.

  Најави, дека ќе се поттикнат и домашните компании да се вклучат во процесот на набавка и продажба на јаглен и енергија, што ќе значи стабилност на електроенергетскиот систем во државата.

  – Во текот на ноември треба да почне првата испорака на количини, а планот за производство на дополнителна електрична енергија е да почне во декември, јануари, февруари, март и до средината на април следната година, кога завршува грејната сезона 2021-2022 година, изјави Ковачевски.

  Претседателот на Регулаторната комисија за енергетика Марко Бислимовски, посочи дека според податоците со кои располагаат, осум снабдувачи на електрична енергија ги прекршиле договорите.

  Пресметките за предизвиканата штета се уште е рано да се зборува, бидејќи согласно концептот за организирање на пазарот за баланс на енергија по 45 дена од завршување на месецот се изготвуваат првичните фактури, а по шест месеци се прави конечна фактура. Најголемите удири беа во месец август, така да првите фактури кои што ќе ги издава МЕПСО се очекува да бидат во втората половина на октомври и тогаш ќе се знае поконкретно, изјави Бислимовски.

  Тој, најави гарантен фонд, што ќе биде внесен во Законот за енергетика, со цел да се избегнат вакви состојби и во иднина.

   

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја