недела, декември 10, 2023
spot_img
Повеќе

  Во Србија е пуштен во употреба „Балкански тек“

  Магистралниот гасовод „Балкански тeк“ во Србија, кој доставува руски гас преку Турција и Бугарија, а кој се протега во должина од 403 километри од Заечар до Хоргош, во Унгарија, официјално е пуштен вчера рано наутро во Госпоѓинци, во близина на Жабаљ.

  Претседателот на Србија, Александар Вучиќ рече дека денот на бензинот започнува во шест часот наутро, што е причина зошто тие се собраа во 6 часот наутро.

  „Ова е од пресудно значење за натамошниот развој на Србија“, изјави српскиот претседател Александар Вучиќ на отворањето на гасоводот „Балкански тек“, нагласувајќи дека земјата со гасоводот си обезбедува енергетска стабилност и безбедност, што отвора можност за привлекување нови инвеститори.

  Вучиќ прецизираше дека гасот преку тој гасовод ќе се добива по цена од 155 долари по кубен метар, со многу пониски трошоци на транспорт отколку преку гасоводот преку кој Србија досега се снабдуваше.

  Гасоводот „Балкански тек“ е дел од гасоводот „Турски тек“, е проект  на рускиот „Газпром“ и турскиот „Боташ“, кој би требало да овозможи стабилно снабдување со гас на Турција, јужна и југоисточна Европа, а долг е вкупно 930 километри, со капацитет од 31,5 милијарди кубни метри гас годишно.

  Првиот тек минува низ Турција, додека вториот крак оди кон Бугарија, Србија и Унгарија. Србија и Бугарија тој дел од гасоводот го нарекуваат „Балкански тек“.

  „Турски тек“, беше пуштен во работа на 8 јануари мината година. Гасоводот се протега од Русија преку Црното море до Турција, разгранувајќи се понатаму до границите со соседните земји – Бугарија и Грција. Капацитетот на секоја рака е 15,75 милијарди кубни метри гас. Планот е гасоводот да се продолжи кон Австрија и Словачка.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ