сабота, февруари 27, 2021

ЕДС доминира на целосно либерализираниот пазар на струја во С. Македонија

Компанијата ЕДС, како доминантен играч продаде најмногу струја до крајните потрошувачи во 2019, годината во која за прв пат започна да функционира целосно либерализираниот...
Повеќе

  Српската нафтена компанија НИС прикажа нето загуба

  Српската нафтена компанија НИС прикажа нето загуба од 8,3 милијарди динари (82,6 милиони УСД / 70,6 милиони евра) во првите девет месеци од 2020 година од 10,7 милијарди динари нето добивка во истиот период од минатата година, како резултат на помалата побарувачка за нафтени производи предизвикани од пандемијата КОВИД-19.

  Во јануари-септември, индустријата за нафта и гас беше под влијание на неповолните глобални трендови, намалената побарувачка за нафтени производи, како и остриот пад на цените на нафтата, се вели во соопштението на НИС.

  Вкупните приходи од продажба на компанијата паднаа за 31% на годишно ниво во периодот јануари-септември, соопшти НИС во привремената финансиска изјава поднесена до Белградската берза.

  НИС, со 56,15% сопственост на Гаспром, е една од најголемите компании за нафта и гас во Југоисточна Европа. Нејзините главни активности вклучуваат истражување, производство и преработка на нафта и гас, како и производство и трговија на мало со широк спектар на нафтени производи. Владата на Србија поседува 29,87% од акциите во НИС.

  Акциите на компанијата паднаа за 0,38% на белградската берза во средата.

  Latest Posts

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја